Telefon kundeservice:  80 25 36 99 Lampan Sverige | Lampan.se Lampan Norge | Lampan.noLampan Suomi | Lampan.fi
  • Levering 2-5 dage
  • Åbent køb i 30 dager
  • Fri fragt over 1000 Dkk

PÆRER

En pære eller pærer er en vigtig del af al belysning. De anvendes i kombination med lamper og armaturer, der fungerer som en afskærmende holder for glødepærer og lysstofrør. En lampe kan derfor defineres som et apparat, der indeholder:

  • Lyskilde – den del, der producerer lys.
  • Armatur – bl.a. det elektriske stik, fatning og andet teknisk udstyr for at lyskilden skal fungere.
  • Lampe – apparat med lyskilde, armatur og ydre, udseendemæssige detaljer samt holder, stativ og andet.

 

BLANDINGSLYS

Blandingslys er en kombineret glødepære og Hg-pære. Denne pæretype har ca. 6 gange længere levetid og bruger ca. halvt så meget energi til en tilsvarende lysstrøm sammenlignet med en almindelig glødepære. 20-25 lumen pr. watt er almindeligt. Der er ikke brug for en reaktor; pæren kan direkte erstatte en større glødepære i et eksisterende armatur og tilsluttes lysnettet. Pærerne afgiver en varm lysfarve og en god farvegengivelse (Ra ca. 60-65) og kan umiddelbart erstatte glødepærer. Pærerne er primært beregnet til industri-, gade- og vejbelysning. Almindelige effekttal er 100, 160, 250 og 500 watt.

Sammenlignet med andre lyskilder såsom natriumpærer og Hg-pærer er den ineffektiv. I dag anvendes den ganske sjældent og er ved at forsvinde helt.

BLITZPÆRER

Fotoblitzer eller blitzpærer er en lyskilde, der er særligt beregnet til fotografering. De giver ekstra lys i mørke omgivelser, fryser hurtige bevægelser og lysner kontrastrige billeder. Blitzpærer fås i flere udførelser. Nogle er meget enkle, andre indbyder til kreativ fotografering og blitzteknik.


WOLFRAMLAMPER/GLØDEPÆRER

Traditionelt den mest almindelige typer pærer. Lyset skabes af en glødende tråd, som er lavet af wolfram.

Wolframlampen, den mest almindelige glødepære og dermed den mest almindelige lyskilde. Består af en wolframtråd, der er omsluttet af en glaskuppel, som er monteret i en gevindsokkel (Edisonsokkel med betegnelsen E14 eller E27; de mest almindelige sokler, hvilket henviser til sokkeldiameteren 14 mm eller 27 mm).

Wolframlampen har fandtes i to varianter. De pærer, som nu anvendes (tidligere kaldt halv-wattspærer), blev introduceret på markedet i 1913 og er fyldt med gas. De betydeligt ældre vakuumpærer (tidligere kaldet enwattspærer), som anvendtes ca. fra 1906-1913, har en lufttom glaskuppel.

Udtrykkene hel- og halvpærer stammer fra måleenheden hefnerlys (mål på lysets sfæriske middelværdi). Nu er udtrykket ”lyseffekt”, der måler lysstyrken i glødelamper, mere almindelig brugt. Da den gasfyldte wolframlampe blev introduceret, var det et stort skridt inden for belysningsteknikken.

Lysstyrken (i candela) varierer med lampespændingen (pålagt spænding over wolframtråden). Hvis spændingen øges med 1 procent, øges lysstyrken med 4 procent. En pæres levetid er omkring 800-1000 timer. 

En driftsspænding, der er 10 procent for høj, reducerer levetiden til ca. halvdelen. Glødetrådens modstand varierer med dens temperatur. I kold tilstand kan modstanden være 1/10 lavere end modstanden i en brændende lampe. I disse tilfælde er der derfor behov for at variere ”indkoblingsstrømmen”, så den bliver det samme som ”normalstrømmen”

LYSDIODE LED-PÆRER

I dag findes der mange forskellige lysdioder, som med fordel kan anvendes som erstatning for både halogen- og glødepærer. Fordelen ved lysdioder er, at den høje virkningsgrad medfører, at de altid kan anvendes for at spare energi. 2005 leverer en lysdiode på ca. 100/Lm/W, hvilket betyder ca. 4W for at erstatte en 40W glødepære. De har en lang levetid på 25.000-250.000 timer.

De første lysdioder kunne kun give rødt lys, men efterhånden blev grønt, gult og blåt lys muligt. I lang tid drillede forsøgene på at producere lysdioder, der afgiver hvidt lys, men til sidst er det lykkes at opnå også det.

En praktisk anvendelse af stor betydning er trafiksignaler, hvor det høje lysudbytte og den lange levetid så rigeligt kompenserer for det spændingskonverteringsudstyr, der skal til for at omdanne 230V til lysdiodernes driftsspænding på nogle få volt.
Dioderne har enten farvet skal for at give en bestemt farve eller ufarvet skal.

Luk